Skip to main content

Akutthjelp med tannregulering

Hva kan man gjøre hvis noe skjer med tannreguleringen og klinikken er stengt? Her er noen tips som kan hjelpe!

Ring så snart klinikken åpner igjen, tlf: 24076161, eller send oss en email til post@osloendo.no så skal vi finne time så raskt vi kan. Reguleringen bør repareres selv om plagene/ubehaget er borte.

Bue som stikker/sår i kinnet

Hvis dette skyldes at buen har ‘hoppet’ ut av bakerste tube/ kloss så kan man forsøke å sette buen inn igjen med en pinsett. Den bakerste klossen har vanligvis et lite ‘’hull’’ som du kan tre buen gjennom. Alternativt så kan man klippe den delen av buen som stikker med en god liten saks eller liten avbitertang.

Det kan oppstå sår i kinnet når buen stikker. Bruk voks på reguleringen for å beskytte og lindre og for at såret kan gro. Har du ikke voks, kan sukkerfri tyggegummi være et fint alternativ å bruke.

Løs kloss/ ‘bracket’

Løsner den aller bakerste klossen og det irriterer kinnet/tannkjøttet, kan man finne en god  liten saks eller avbitertang og klippe buen med klossen på.

Dersom det løsner en kloss fra en av de andre tennene, kan du ta vare på klossen og komme tilbake for å lime den på igjen. ‘’Henger’’ klossen rundt buen, kan man forsøke å åpne klossen for å ta den av buen, eller bruke voks for å holde den på plass. Disse bildene viser hvordan man åpner døren på klossen:

Løst bånd

Løsner ringen (bånd) du har på jekslene dine, kan du klippe buen foran båndet, og så lirke av båndet. Ta vare på den da vi kan rense den og å lime den på igjen.

Bruker du nakkebøyle, får du ikke brukt den i mellomtiden. Husk å ta med nakkebøylen til timen for justering/tilpasning.

Fastmontere fjær (Forsus)

Løsner en fjær/stempel, så kan man forsøke å montere det sammen igjen. Se på ‘’How to apply Forsus’’ på Youtube, for å se en video-demo.
Får du ikke det til, så fjerner du det som er helt løst, og bruker tanntråd til å binde det som sitter igjen til buen, så slipper man deler som ‘henger’ i munnen.

Løs retainer

Løsner strengen du har på baksiden av fortennene, må du bruke din gom hele tiden til du får limt på strengen igjen. Dette for å hindre at tenner ikke flytter på seg.

Løsner hele strengen, er det svært viktig å ta vare på den og få limt den på så fort som mulig.

Ødelagt/mistet plate eller gom

Ta kontakt med en gang klinikken åpner og husk å ta med plate/gom til timen.

Kontakt oss