Skip to main content

Dental erosjon – Syreskader på tenner

Hva er erosjoner?

Dentale erosjoner er syreskader på tenner, det vil si tap av tannsubstans forårsaket av syrepåvirkning fra mat og drikke eller fra magesyre i forbindelse med oppkast og refluks.
Syreskader er blitt en stor tannutfordring i Norge. Vi ser en vesentlig økning blant barn og unge voksne. Brus, juice, vann med smak, saft og sure sportsdrikker er noen eksempler på drikke som tærer på emaljen.

Behandling

Den viktigste behandlingen er å finne årsaken il problemene for å hindre videre utvikling. Dersom det ikke oppdages tidlig, kan skadene utvikles til å bli alvorlig med behov for omfattende behandling (gjenoppbygging av tennene).

Når emaljen er etset bort vokser den aldri tilbake igjen. Emaljen rundt tannkronen blir tynnere, sprøere og kan lettere knekke. Tennene blir også mer sårbare for karies (hull). Når emaljen er tynnere blir dentin (tannbenet) mindre beskyttet, og det kan føre til mer ising i tennene. Tennene blir også gulere fordi emaljen blir tynn og dentinet som er gul i fargen skinner lettere gjennom den tynne emaljen.

Gode råd for å forebygge syreskader:

  • Unngå overforbruk av sitrusfrukter og sure drikker som juice, brus og energidrikker.
  • Unngå å småspise og smådrikke mellom hovedmåltidene. Spesielt før leggetid.
  • Bruk sugerør – tennene blir mindre eksponert for syre.
  • Drikk vann som tørstedrikk og skyll med vann evt. fluorskyll etter inntak av sure drikker, frukt eller oppkast. Andre alternative drikker på dagtid er melk, te og kaffe uten sukker.
  • Ikke puss tenner rett etter inntak av sure drikker/mat eller oppkast.
  • Bruk alltid myk tannbørste og puss med lett trykk. Ikke skyll munnen med vann etter du har pusset tennene eller skylt med fluor. Da blir effekten av fluoren redusert.
  • Besøk eller rådfør deg med tannlege eller tannpleier regelmessig.
Nina Torgersbråten

Forfatter Nina Torgersbråten

Flere innlegg av Nina Torgersbråten