Skip to main content

Forkjølelsessår

En stor del av befolkningen opplever forkjølelsessår som skyldes Herpes Simplex. Herpes Simplex er hudinfeksjon forårsaket av herpesvirus, men ikke alle får utbrudd i form av forkjølelsessår, som kan forekomme på lepper, i munnen eller på øyets hornhinne. Sårene starter som oftest med kløe og prikking i huden på og rundt leppene. Etter hvert dannes små væskefylte blemmer som bryter ut i sår. Såret er som regel grå av farge, med en gul indre kant og rød ytterkant.

De fleste voksne med munnsår har blitt smittet som barn. Dermed har mange antistoffer i blodet mot viruset, siden de har vært utsatt for smitte. Viruset kan reaktiveres i perioder med nedsatt immunforsvar, stress eller eksponering av sterkt sollys.
Et aktivt herpessår er svært smittsomt og overføres ved kontakt med det infiserte området. Det vil si at du burde ta kontakt med tannlegekontoret og vurdere å utsette timen din. Dette er fordi herpes kan overføres fra ett sted til andre områder under tannbehandling. Er behovet for tannlege akutt, anbefaler vi å ta kontakt i forkant, slik at tannlegekontoret er forberedt og kan ta nødvendige forhåndsregler.

Behandling av forkjølelsessår

  • Bruk virushemmende krem som smøres på og rundt såret (fastlege kan skrive ut resept).
  • Bruk munnsårplaster. Dette fås på apotek og kan lindre ubehag og videre smitte.
  • Ha god håndhygiene og unngå direkte kontakt med sårene. Vær oppmerksom på at herpesviruset kan smitte til andre og til andre deler av egen kropp.
  • Unngå kyssing og ikke drikk av samme flaske som andre
  • Hvis du må være i solen, bruk leppepomade med høy solfaktor.

After

Herpes munnsår må ikke forveksles med after. After eller ‘aftøs stomatitt’ er små sår/blemmer på tungen, leppene og kinnens innside. Sår i munnvikene, på leppene og inni munnen kan skyldes mangel på vitamin B-12, jern og folsyre. Cøliaki (glutenallergi), perioder med stress og bruk av nikotinplaster kan også gi sår.
After sår er ganske vanlige og går som regel bort av seg selv. Det anbefales å bruke tannbørste med myk kost og tannkrem uten såpestoffet natriumlaurylsulfat med forkortelse SLS (for eksempel Zendium), fordi det kan øke frekvensen på after.
Du kan få tak i reseptfri salve fra apoteket.
Unngå bakteriedrepende munnskyllevann, fordi det kan skade slimhinnen og indusere sår.

Det er alltid bra å være sikker – er du i tvil kan du ta kontakt 😊

Nina Torgersbråten

Forfatter Nina Torgersbråten

Flere innlegg av Nina Torgersbråten