Skip to main content

Gingival retraksjon

Av 11. oktober 2019februar 24th, 2020Blogginnlegg

Blir tennene våre lengre med årene? Ja, på en måte gjør de det.

Tannkjøttet trekker seg langsomt nedover tannen med årene, og det er ikke bare knyttet til økende alder. Det at tannkjøttet trekker seg nedover langs roten på tannen, bort fra tannens ‘krone,’ kalles gingival retraksjon. Som regel så skjer dette så langsomt at man nesten ikke merker det, men man ser det om man sammenligner et ‘ungt’ tannsett med et ‘godt voksent’ tannsett. Et engelsk uttrykk om det å bli eldre er ‘getting long in the tooth.’

Genetikk

Enkelte har et tannkjøtt som er mer skjør, slik at de lettere får ginigvale retraksjoner. Tynt med ben rundt røttene kan også være en medvirkende årsak.

Andre faktorer som det er lettere å endre/ kontrollere er:

Tanngnissing

Tanngnissing er aldri bra for tennene, og det kan også føre til gingivale retraksjoner da gnissing også belaster ben og tannkjøtt.

For mye eller for hard tannpuss

Ja, man kan faktisk pusse for mye eller for hardt! Bruk alltid en myk tannbørste og lette krefter – ellers kan man pusse bort emalje og tannkjøtt. Myke buster på tannbørsten kommer bedre til mellom tennene og opp i gropene enn en hard børste. Det samme gjelder tanntråd og tannstikkere/ mellombørster – vær forsiktig!

Bytt tannbørsten når bustene begynner å se slitte ut – cirka hver 3-4.måned.

Tannpuss 2 ganger om dagen i cirka 2 minutter hver gang er vanligvis nok.

Tannkjøttsykdom (Periodontitt)

Tannkjøttsykdom, særlig når det har kommet langt, ødelegger støttevevet rundt tennene – det vil si ben og tannkjøttet. Den beste måten for å bekjempe dette er med god tannpuss og regelmessige tannlegebesøk hos din allmenntannlege. Regelmessig profesjonell rens av tennene fjerner tannsten og belegg som du ikke klarer å få bort selv, og bidrar til friskt tannkjøtt. Like viktig er det å få god og riktig instruksjon i hvordan pusse og bruke tannstikkere/ mellombørster/ tanntråd.

Kan barn få gingivale retraksjoner?

Barn kan også få pusse-skader og gingivale retraksjoner. Overdreven tannpuss, dårlig eller for lite tannpuss kan være årsak. Om en tann står i underbitt og blir stadig ‘bitt på’ av en tann i motsatt kjeve kan tannkjøttet trekke seg nedover roten. Behandling med tannregulering for veldig stor plassmangel i kombinasjon med ‘tynt’ ben kan gi gingivale retraksjoner senere i livet – god diagnose er viktig for riktig behandlingsvalg!

Gode pussevaner hjelper!

Nina Torgersbråten

Forfatter Nina Torgersbråten

Flere innlegg av Nina Torgersbråten