Skip to main content

Retainer

Av 13. september 2019februar 24th, 2020Blogginnlegg
tannlege-tannregulering oslo-regulering oslo-kjeveortepedi-Nina Torgersbråten-Reguleringstannlege
tannlege-tannregulering oslo-regulering oslo-kjeveortepedi-Nina Torgersbråten-Reguleringstannlege

Etter behandlingen – Hva er en ‘retainer’?

En retainer, også kjent som ‘retensjonstråd’ eller ‘bonded retainer,’ er en metalltråd som er limt til baksiden av fortennene. Dette for å holde tennene i sin stilling etter endt behandling.

Kjeveortopeden tilpasser metalltråden til tennene, slik at den ikke synes når man prater eller smiler. Den er festet til tennene med en plastlim. Oftest festes den til alle tennene, andre ganger bare til de to tennene på hver sin ende av retaineren.

En retainer festes oftest til 2-6 fortenner i overkjeven og til de 6 fremste tennene i underkjeven (hjørnetann til hjørnetann). Enkelte ganger holder det med å lime retainer på bare 2 tenner i overkjeven, for eksempel for å hindre at et mellomrom åpner seg opp igjen.

Hvor lenge skal man ha en retainer?

Så lenge man ønsker å ha rette tenner.

En vanlig aldersforandring i de fleste tannsett er en økende trangstilling i underkjevens front med årene. Jeg pleier å si at med årene får man grått hår, rynker og trangstilling ?

Dersom en retiner løsner eller går i stykker er det viktig å ta kontakt for å reparere den eller fjerne den helt. Hvis ikke er det stor sjanse for at tenner flytter seg, og det er mulig å få hull under en løs streng.

Tannpuss og vedlikehold

Retainere kan være vanskelige å holde rene. Mat kan sette seg fast og det kan samle seg tannsten rundt metalltråden.

«Floss threaders» eller tanntråd som er laget for kroner og broer (kjøpes på apotek) er fine til å holde retaineren og tenner rene.

Vær litt forsiktig med å spise harde og seige matvarer, de kan knekke eller løsne retaineren – bestill time for reparasjon om det skjer!

Nina Torgersbråten

Forfatter Nina Torgersbråten

Flere innlegg av Nina Torgersbråten